Oficiálne otvorený od 13.11.2010

Duševná či telesná nevera: čo je horšie?

Hľadať príčiny nevery je oveľa zložitejšie, než by sa na prvý pohľad zdalo. Rôzne ankety uvádzajú veľa príčin, ale všeobecne sa dá súdiť, že kde vznikol veľký nesúlad v celkovom živote, tam sa odrážajú oveľa citlivejšie nedorozumenia. Je nutné človeka pripravovať od detstva na pocit zodpovednosti k druhému.
Posudzuje sa až príliš telesná nevera, ale o duševnej nevere vie väčšinou párik oveľa menej, a predsa sa dá do istej miery i keď vždy bez väčších rizík hodnotiť rovnako.

Umenie odpúšťať je jedno z najťažších. Je nutné vždy zvážiť celú situáciu, i to, či jeden z partnerov, ktorý bol neverný mal dôvod alebo mu bola daná príčina k tomu, aby sa tak zachoval. Človek je len málokedy ochotný priznať vlastnú chybu, ak posudzuje druhého.
Problematika vernosti je stále zdrojom pozornosti mnohých vedných odborov. Ako naučiť partnerov, aby si vzájomne spríjemňovali celý priebeh partnerstva či manželstva? Zdá sa, že nevera má v dnešnej pretechnizovanej dobe veľa odtieňov, má rôznu hĺbku.
Hovoríme o nevere citovej, duševnej, telesnej, konzumnej, príležitostne, trvalé a iné, ktorých pomenovanie nie je podstatné. Uvádza sa, že percento zistenej ženskej nevery je nižšie, pretože žena sa k nevere horšie priznáva než muž a svoju neveru doprevádza častejšie pocitmi viny.
Muži vedia lepšie oddeľovať psychické od fyzického, takže pre nich nevera a mimomanželský vzťah nie sú tak nebezpečné pre rozpad manželstva, kdežto ženy vyvodzujú zo sexuálneho aktu v nevere väčšie dôsledky než muži.
To, čo je skryté v mysliach ľudí, ich pocity, vyčítať vždy nemôžeme. Hlavné podmienky pre zachovanie vernosti, aj tej duševnej je hlboký vzťah k druhému, sexuálne porozumenie, presvedčenie, že i ten druhý partner je verný. Aké sú podmienky vernosti podľa názoru žien? Snaha byť pre partnera príťažlivá, dbať na seba, mať silnú vôľu nepodľahnúť pokušeniu.
Duševná nevera je neodhaliteľná, pokiaľ vám to, ako sa vraví, "nekuká" z očí. Môžete si predstavovať sex s kolegom a vracať sa domov s úsmevom k partnerovi do postele. Čo však máte z milovania, keď vám v myslí pobehuje nahý kolega? Pre mnohé ženy je nevera už pomyslenie na iného človeka, na maznanie sa s ním, či obyčajná pusa.
Paradoxné je, že sme schopnejšie tolerovať telesnú neveru a odpustiť mužovi skôr, ako keď sa dozvieme, že na "nejakú len myslí. Chceme jej oči vyškriabať, a pritom nič ešte neurobila. Len je pekná, milá a trebárs častejšie s našim partnerom v práci. Zatiaľ čo pri telesnej nevere nemáme odvahu postaviť sa našej sokyni zoči-voči. Bojíme sa, aby sme nezistili, že má skutočne "navrch".
Ak niekto rieši akýkoľvek partnerský problém neverou, je hlupák. Byť verný sa nedá nariadiť, vernými sa jednoducho buď narodíme alebo nie. Tí, čo premýšľajú o duševnej nevere sa skôr či neskôr dopustia aj tej telesnej.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára