Oficiálne otvorený od 13.11.2010

Virtuálna nevera

Takže: "Cítim tvoje prsty, ako sa dotýkajú mojej šije. Mám husiu kožu," začala Mária a pokračovala. Postupne odhalila fantázie, o ktorých jej súčasný oficiálny partner nemá ani tušenie. Keď jej myseľ blúdila niekde u spútaných zápästí, ozval sa telefón. Sekretárka šéfa. Odpoludňajšia porada vraj bude o pol hodinu skôr. Mária alias Sexy_Beruska prestala mať na ďalšie hry chuť - opustila chatovaciu miestnosť a začala sa zase na chvíľu venovať práci.

Moderná komunikácia! Rýchla, spoľahlivá, život uľahčujúca... ale tiež lákavá a tak vyzývavo anonymná! Väčšina z nás má nejaké erotické fantázie a internet je jednou z možností, ako ich aspoň čiastočne realizovať. Premýšľali ste niekedy o tom, že sa uprostred prezentácie vrhnete na svojho kolegu a pred zrakmi všetkých ho... zvediete? Pravdepodobne si na to v reálnom živote netrúfnete, ale na chate najskôr nájdete niekoho, kto vám pomôže vašu fantáziu bravúrne rozohriať.
"Nikomu to neublíži a mňa to pobaví," povedala si naša Mária a mala tým na mysli predovšetkým partnera. Veď sa nič nedeje, ide len o pár viet a sem tam nejaký ten čas v práci navyše, to keď chcela mať s Robem001 naozaj súkromie. Ich "sedenia" totiž neskončili pri jednom.
 Internet iný svet?
Flirtovanie pomocou internetu je medzi populáciou obľúbené. Čo na tom, že pod nickom (prezývkou v chatovacej miestnosti) sa môže miesto sexy dvadsiatky skrývať chlipný vrstovník? Komu prekáža, že flirtujú napríklad práve s naším nechutným vrátnikom, ktorý mi každé ráno pri pozdrave úlisne pozerá do výstrihu? Internet je iný svet a platia v ňom iné pravidlá. Lenže naša myseľ to nemusí akceptovať. Odborníci majú totiž vďaka skúsenostiam celkom opačný názor: i virtuálna nevera môže mať katastrofické následky pre vzťah. Inými slovami: veľmi nezáleží na tom, či to robíte naozaj, alebo cez počítač. Následky si ponesiete rovnaké.
"I keď sa osobné vzťahy obmedzia len na elektronickú komunikáciu, napríklad pri chatovaní, môže mať virtuálny pomer rovnaké sociálne dôsledky ako skutočný," hovorí jeden z popredných českých odborníkov na partnerské vzťahy psychológ Petr Šmolka. "Elektronika navyše vnáša do rozhovoru medzi mužmi a ženami nové riziká: fantázia môže pracovať na plné obrátky, nemá žiadnu reguláciu skutočností, a preto môže byť vo svojich dôsledkoch láska po internete pre partnerov a ich vzťah zhubná. Môže byť prežívaná veľmi intenzívne a spôsobiť zásadnú duševnú krízu," hovorí Petr Šmolka.
 Hry s načasovanou bombou
Pokiaľ hľadáte len "odskočenie stranou", akési jednorazové dobrodružstvo, máte šancu situáciu ustáť. Celá aféra sa dá prirovnať k "nehode", ktorá vás stretne napríklad na firemnom večierku, kedy skončíte s rozvášneným kolegom, na ktorého pozeráte každú poradu... A pokiaľ sa všetko neprevalí, môžete veselo pracovať na vašom reálnom vzťahu. Pokiaľ je ale váš reálny vzťah narušený a nevera je akýmsi pokusom o riešenie alebo kompenzáciu toho, čo nám chýba, dôsledky budú asi vážnejšie. Petr Šmolka to vystihuje trefným prirovnaním: "Každý mimopartnerský vzťah je neškodný asi tak ako hry s nevybuchnutou muníciou; obe môžu vzbudzovať príjemné vzrušenie, obe sú spojené s nemalými rizikami."
Mária si našťastie časom uvedomila, že sa jej nechce svoje prežitky trápne ťukať do klávesnice po pracovnej dobe, ale že je lepšie niektoré z nich prežívať naozaj. Partner bol jej iniciatívou príjemne prekvapený. Mária sa síce nemohla na istú dobu zbaviť vtieravého pocitu horkosti, ale čas nakoniec fungoval ako najlepší liek. Z podobných dobrodružstiev je zatiaľ vyliečená a svoj vzťah nehodlá dávať do stávky ani reálnym ani virtuálnym dobrodružstvám.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára