Oficiálne otvorený od 13.11.2010

Nevera a mýty o nej

Či sa nám to páči či nie, jednoducho je tu s nami. A už poriadne dlho. Písali sa o nej knihy, zabíjali sa pre ňu ľudia, prinášala nešťastie a sklamanie. A tak je tomu doteraz. Nevera. Vzhľadom na jej dlhovekosť vytvorili sa určité mýty, ktorým veríme. Je to však naozaj tak?

1. V každej afére máme svätca a hriešnika, obeťou je svätec a zradcom hriešnik. Vôbec to nie je také jednoduché. Nevera nie je niečo, čo sa ľuďom stáva. Je to niečo, čo sa deje medzi nimi, aj keď jeden z nich mohol byť zradený. Navzdory urážkam a krutosti, obidvaja manželskí partneri majú svoj malý kúsok viny na tom, že ich partner sa vybral sexuálnou okľukou. Mali by sme si, a možno aj nie, priznať svoju úlohu priamo a to s tým vedomím, že tu neexistujú žiadne obete, iba dobrovoľníci. Nanešťastie, aféry často dovedú lásku skôr k úplnému odcudzeniu sa ako k trvalému kamarátstvu a morálne rozsudky tu nezohrávajú žiadnu úlohu a nemajú konštruktívnu silu. Nepomôžu vyčerpanej rodine pri hojení.
2. S manželstvom je koniec. Povedzme si to rovno, toto nie je ten prípad. Aféra nie je niečo, kvôli čomu by sa muselo skončiť manželstvo. Je to určité medziobdobie. Poviem to ešte raz: "Aféra je proste ako palcový titulok v novinách." Skutočný problém je zahrabaný niekde hlboko pod tým, vnútri nás samých a našich prejavoch v partnerstve. Na manželstvo sú potrební dvaja ľudia. Ak by bol len jeden, zlyhalo by omnoho skôr. Aféra ako taká, vo svojej najhlbšej podstate, možno môže byť manželstvu nápomocná. V partnerstve, kde jeden z dvojice nemá svoje očakávania naplnené a nie je uspokojený, neexistuje dôvera a intimita. To, čo sme sa o sebe naučili na sexuálnej okľuke a sme schopní zakomponovať do normálneho života, nám môže obohatiť a utužiť naše manželstvo. Keď sa aféra skončí, možno pravé manželstvo môže začať. Veľa manželstiev sa začína s dôverou a intimitou, ale väčšina z nich ich stratí niekde na pol ceste. Pri pokuse nájsť tieto veci znova sa možno môžeme po intimite rozhliadnuť aj inou formou. Dôvera a intimita však nie sú veci, ktoré si so sebou nosíme z jedného vzťahu do druhého. Je to vybudované krôčik po krôčiku. Pri zriekaní sa pokusu o znovuvybudovanie dôvery v manželstve tak, že ju hľadáme v afére, sa vzdávame potencionálnej dôvery, ktorú nám môže manželstvo ponúknuť.
3. S manželským sexom je koniec. Neskrachoval sex, ale komunikácia. V aférach existuje sex bez lásky. Sex nie je dôvera. Sex nedokáže vyriešiť a zahojiť minulosť. Sex nie je náhrada za nízke sebavedomie. Sex môže byť napravený. Sme sexuálne bytosti, ktoré sú schopné mať viacerých sexuálnych partnerov. Dôvera a tá pravá intimita je však o niečom inom. Veľmi zriedkavo totiž máme niekoľko dôverných vzťahov. Dôverné vzťahy sa ťažko nahradzujú. Manželstvo, ktoré podstúpilo sexuálnu okľuku jedného z partnerov môže byť úspešné už v každej inej veci. Bola tu preukázaná dôvera. A sex sa môže stať vyjadrením dôvery vo vzťahu, aký tu predtým ešte nebol.
4. Aféra znamená, že už svojho partnera nemilujeme. Aféra nemá taký vplyv na lásku, ako na vzájomnú komunikáciu a schopnosť porozumieť si. Znamená to veľa rôznych vecí pre veľa rôznych ľudí. A každý to musí nejako riešiť. Je totiž len skutočne málo vzťahov, v ktorých ku aféram nedošlo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára