Oficiálne otvorený od 13.11.2010

Nevera: Choroba iba našej doby?

Žiadna z nás by nechcela, aby ju jej partner podvádzal, ale napriek tomu nevera je čím ďalej, tým častejším javom v spoločnosti. Možno nejedna z vás, ktorá tieto riadky čítate, ste sa s tým už, žiaľ, mali tú česť stretnúť. Dožili sme sa modernej „sodomy – gomory“? Je toho plný svet, a už nám to takmer vôbec nepripadá neprirodzené. Bola tu nevera aj v minulosti, alebo sa len o nej nehovorilo tak otvorene, ako dnes?
Zvykne sa hovoriť: „Má priateľku? No a čo, veď to nie je choroba.“
Pozor, už to je začiatok možnej nevery. Niektorých „pokušiteľov“ neodradí dokonca ani obrúčka. Manželstvo pomaly stráca svoj posvätný význam – v minulosti si ho ľudia viac vážili. Avšak nevera existovala na svete už od nepamäti. Rozdiel je len v tom, že v dávnych časoch sa viac zakrývala a bola spoločensky neprijateľná.
Nedostatok porozumenia
Podľa psychológov je najčastejšou príčinou nevery neporozumenie v sexuálnej a emocionálnej oblasti. K neporozumeniu v sexuálnej oblasti môže dôjsť už vtedy, ak jeden z partnerov manipuluje so sexualitou toho druhého: napríklad, ak žena muža istý čas odmieta ako keby „za trest“ – keď sa kvôli niečomu poškriepili. Odmietnutý partner je tým pádom v napätí, čo jeho okolie ľahko vycíti – a to napríklad aj jeho príťažlivá kolegyňa v práci. Spozoruje, že daný muž má problémy s priateľkou či manželkou, a že už veľmi „potrebuje ženu“. Samozrejme, keď človek má určité zásady, nemusí hneď podľahnúť svojim pudom, ale v situácii, keď je v sexuálnom napätí, sa človek nedokáže vždy riadiť rozumom...
Druhá oblasť, ktorá zanedbávaním môže vyústiť až do nevery, je emocionálna manipulácia: ide o tzv. „tichú domácnosť“, keď dvaja spolu nekomunikujú opäť kvôli hádke či sporu. Pozrime sa na to teraz zo strany ženy, ktorú jej partner „trestá“ tým, že s ňou nekomunikuje. Iste všetky súhlasíme s tým, že pre ženu je oveľa ťažšie nehovoriť, ako pre muža. Ak daná žena má „náhradu“ – napr. kolegu či kamaráta, s ktorým sa môže vyrozprávať, a sú medzi nimi sympatie, tiež to nemusí ostať v najnevinnejšej rovine. Od nezáväzného flirtu k prekročeniu hranice a otvorenému zahrávaniu sa s ohňom už nie je tak ďaleko... Dávanie a prijímanie
Psychológovia tvrdia, že vo vzťahu nie je dôležité len to, aby jeden druhému dával. Páry často zabúdajú na to, že je potrebné aj prijímať sa navzájom. To platí práve aj v sexuálnej a emocionálnej oblasti. Zo psychologického hľadiska žena je skôr v pozícii prijímania a muž v pozícii dávania – čo je koniec-koncov odvodené práve zo sexu. Pokiaľ žena muža skutočne prijíma aj v emocionálnej oblasti, nemal by mať dôvod vyhľadávať inú ženu. Muž prirodzene túži dávať – v jazyku romatikov lásku, v jazyku teológov život, a v jazyku sexuálnom spermiu.
Ak sa niektorí ľudia dobrovoľne rozhodli, napríklad po sérii sklamaní, byť single a boja sa vôbec začať nový vzťah, je potrebné, aby zmenili svoj pohľad na vzťah. Predtým, ako sa rozhodneme s niekým mať vážny vzťah, treba urobiť vnútorné rozhodnutie, že ho budete prijímať takého, aký je a budete ho zahŕňať takou láskou, ako seba samého. Znie vám to ako staromódne klišé? Tak to sa vo vás práve ozval hlas poznačený modernou dobou – tou istou dobou, ktorá sa na neveru pozerá ako na bežnú súčasť života…
Psychológovia však aj dnes tvrdia, že vzťah je udržateľný iba vtedy, ak  sa v ňom obaja partneri rozhodnú prijať sa navzájom takí, akí sú, a prijať toho druhého ako súčasť samého seba. Ak je v človeku príliš veľa egoizmu („Ja ho chcem!”), taký vzťah sa ľahko pri prvej príležitosti k nevere rozsype.
Tri oriešky pre každý vzťah
Vzťah, ktorý je na dobrej ceste byť uchránený od nevery, by mal obsahovať tri základné „ingrediencie“: na prvom mieste nepodmienenú lásku, na druhom mieste priateľskú, teda emocionálnu lásku, a na treťom mieste sexuálnu lásku a príťažlivosť.
Stane sa, že aj tomu, kto je v šťastnom a harmonickom vzťahu, predsa len zídu na um hriešne nápady: „Ten nový kolega je naozaj chutný, a zdá sa, že som mu aj ja sympatická...“, a keď sa pozriete doma na svojho drahého, ktorý sa už tretí deň neoholil, iste vám napadnú všelijaké myšlienky. Pokušenie ale ešte nie je nevera. Dôležité je, ako sa k tomu postavíte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára