Oficiálne otvorený od 13.11.2010

Kedy začína nevera?

Keď sa obzrie za inou, keď ju pobozká, alebo až keď s ňou skončí v posteli? Kde sú hranice, za ktoré by váš partner nemal ísť, aby ste sa necítili podvedená? Dokážete si ich presne vymedziť?
Väčšina žiarlivostných scén vo vzťahoch vzniká preto, lebo muž považuje za neveru čosi iné ako žena. Kým ona sa cíti neistá už vo chvíli, keď zistí, že sa jej partner akosi príliš „milo“ baví pri telefonáte s fešnou kolegyňou, on má svedomie čisté. Veď sa s ňou nevyspal, takže nechápe, prečo mu partnerka robí scény. To, že si o tom občas zafantazíruje, nie je predsa hriech. Alebo je?

Čo sa dá tolerovať?
Ženy dobre vedia, že nevera vzniká v hlave. Preto mnohé považujú za zradu aj partnerove erotické fantázie o iných ženách. Iné, racionálnejšie typy, si povedia: „Čo sa dá robiť, chlapi sú raz takí...“ A riadia sa vo vzťahu heslom „chuť môžeš dostať vonku, ale jesť musíš doma“.
Najobjektívnejšie kritérium je asi niekde uprostred. Experti na partnerské krízy radia nepodceňovať partnerove platonické vzťahy. Treba však rozlišovať tie bezpečné od nebezpečných.
Žiarlivosť pod kontrolou
Nie je múdre obviňovať ho hneď ako zistíte, že sa cíti dobre v spoločnosti inej ženy. Treba však zistiť, čo sa za tým skrýva. Mnohí muži si flirtovaním len dokazujú svoju neodolateľnosť. Považujú ho za príjemný prostriedok na zdvihnutie sebavedomia. Keď váš partner hádže sladké úsmevy na barmanku, ktorá vás obsluhuje, radšej to nejako prežite bez výčitiek. Ani jeden normálny muž sa nebude mračiť na pekné ženy, bolo by to proti prírode. Ak však  dlhodobo uprednostňuje jednu a tú istú, niečo nie je v poriadku. Keď navyše zistíte, že sa jej zdôveruje s vecami, o ktorých vy nemáte ani potuchy, mali by ste byť opatrná. Znamená to, že si s ňou rozumie lepšie ako s vami? Na túto otázku vie odpovedať len jeden jediný človek – váš partner.
Treba sa rozprávať
Žiadny partnerský problém sa nedá vyriešiť bez komunikácie. Ak budete zametať svoju nespokojnosť pod koberec a v kútiku duše si navrávať, že „ono to snáď prejde samé od seba“, tak vedzte, že neprejde. Skôr sa stane to, že vám jedného dňa prasknú nervy, predvediete mužovi scénu ako z melodramatického divadla a skončíte v jeho očiach ako úbohá hysterka.
Tomuto extrému sa pokojne vyhnete, ak budete riešiť veci už pri ich vzniku. Keď napríklad zistíte, že váš drahý deň čo deň obeduje s tou istou sexbombou z vedľajšej kancelárie, otvorene mu povedzte, že vás to bolí a že máte strach, aby to nejako nenarušilo váš vzťah. Ak pritom nezvýšite hlas a nebudete mu robiť prehnané výčitky, uvidíte, že vás poľutuje a bude sa snažiť situáciu napraviť.
Na druhej strane, ak zareaguje podráždene a bude vás ďalej zraňovať, mali by ste sa zamyslieť nad tým, či má váš vzťah perspektívu. Keď totiž niekto túži byť viac s inou ženou ako s vami, možno by ste sa mali poobzerať po niekom, pre koho budete pre zmenu tá dôležitejšia vy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára