Oficiálne otvorený od 13.11.2010

Odpustiť či opustiť?

Podvod, zrada, nevera. Odpustiť či opustiť? To je otázka, ktorú si podvedený človek obvykle kladie ako poslednú. Hypoteticky to síce mnohí z nás majú vyriešené často radikálnym "neveru nikdy neodpustím", ale keď stojíte zoči-voči kajajúcemu sa previnilcovi, je ťažké trvať na svojich skalopevných predsavzatiach. Ešte predtým, kedy sa rozhoduje o ďalšom smerovaní vzťahu, musí podvedený alebo podvedená prejsť bolestivým odhalením a čeliť celému radu trýznivých okamihov.

Čo je podvod?
Podľa americkej psychologičky Janis Abrahms Springovej je podvádzaním nielen sexuálny pomer s niekým, kto nie je vašim partnerom či manželom, ale aj akákoľvek iná kompromitujúca situácia. Ako iste viete, nevera nemusí byť vždy len fyzická, ale aj psychická. Tí najprísnejší medzi podvod zahŕňajú aj erotické chatovanie alebo "povyrazenie" si s niekým opačného pohlavia, aj keď k ničomu nedošlo. Hranice tolerancie sú individuálne a vplyv majú tiež predchádzajúce skúsenosti. V tej najvšeobecnejšej definícii nevery by sa mohlo hovoriť o tom, že k podvedeniu došlo vtedy, ak má vinník pocit, že by mal niečo zatajiť, a ak on sám sa ocitol v situácii, v ktorej by nerád videl svoju polovičku.
Kto podvádza? Mnohí odborníci na partnerské vzťahy sa zhodli v tom, že najčastejšími príčinami podvádzania je nedostatok sebadôvery a hľadania niečoho, čo vo vzťahu chýba, či už ide o fyzické alebo duševné uspokojenie. Podvádza ten, kto si potrebuje niekde inde kompenzovať niečo, čoho má vo vzťahu nedostatok, alebo niekto, kto to má aj v povahe, kto je prelietavý "sukničkár".
Hovoriť o tom, či viac podvádzajú muži alebo ženy podľa odborníkov nemá zmysel. Aj keď psychológovia hovoria často o tom, že je rozdiel medzi mužskou a ženskou neverou, pretože ženy väčšinou neoddeľujú sex a lásku, ale muži dokážu pomilovať bez kúska citovej väzby, v konečnom dôsledku je úplne jedno, či bol neverný muž alebo žena. Zrada má zdrvujúce účinky, a v tom okamihu  nezáleží na tom, aké boli motívy, a ktorý z partnerov bol neverný. Nevera je obvykle iba špičkou ľadovca, pod ktorým sa ukrýva mnoho problémov. V  každom vzťahu sú dvaja a obaja majú svoj podiel na tom, ak vzťah prechádza krízou.
Ako spoznať neverníka?Pokiaľ nejde o notorického podvodníka, ktorý to má skutočne v povahe, a v tom prípade nereflektuje jeho nevera vaše partnerské problémy, ale skôr jeho osobné (od takého radšej ruky preč!), dá sa neverník a hlavne kritický stav vzťahu, ktorý je obvykle štartovacou čiarou pre neveru, identifikovať na základe niekoľkých znakov. Ak niektorý z nich pobadáte, mali by ste byť ostražití - sú to totiž indície, že niečo nie je v poriadku. Ak ešte k nevere nedošlo, signalizujú, že váš vzťah nie je v poriadku a treba konať.
Prvým a najčastejším znakom je odmietanie sexu a fyzického kontaktu. Držanie za ruky, dotyky alebo milovanie nepotrebuje, pretože to zdieľa s niekým iným. Okrem toho sú to všetky tajnostkárske prejavy - kód do mobilu či heslo do počítača. Náhla práca nadčas, zostávanie v kancelárii do noci alebo iné výhovorky, ktoré majú poskytnúť alibi, keď netrávi večer s vami. Ak hľadá chybu vo všetkom, čo robíte, ak sa ku vám správa viac podráždene, ako milo. Nevera je takmer istá, ak vonia cudzím parfumom, ak nájdete stopy rúžu či mejkapu na šatách alebo tvári, ak jeho kroky smerujú hneď do sprchy, len čo prekročí prah bytu, ak zrazu pri milovaní používa nové a iné praktiky, ktoré ste dovtedy nikdy nerobili.
Ako prežiť neveru?
Bezprostredne po odhalení nevery si myslíme, že niečo také nikdy neodpustíme. Zrada, poníženie a bolesť, to sú najtypickejšie pocity, ktoré cíti niekto, kto sa ocitol zoči-voči nevere svojho partnera. Nuž, verte či nie, nevera nemusí znamenať vždy koniec, aj keď v mnohých prípadoch to tak je.
Neverný partner by sa mal trochu "variť vo vlastnej šťave". Mal by na vlastnej koži pocítiť súcit s vami a s vašimi ranenými citmi, mal by sa cítiť previnilo a ospravedlniť. Najvhodnejšie je, ak odídete (alebo odíde podvodník), aby ste si obaja mohli od seba oddýchnuť a trochu ujasnili, čo chcete - každý sám a za seba.
Ten, čo podvádzal, obvykle dlhuje vysvetlenie, a tak by mal objasniť dôvody svojej nevery. Očakávajte samé výhovorky a "poľahčujúce okolnosti", ale práve ony signalizujú, že chce, aby ste mu odpustili. Na druhej strane môžu byť jeho snahy o ospravedlnenie zrady iba pokusom o uľahčenie vlastnému svedomiu.
Práve preto odpustenie nie je jednoduché. Neverníkovi neveríme ani nos medzi očami, nie to ešte nejaké (v tej chvíli určite) chabé výhovorky. Odpustenie v žiadnom prípade nebude prebiehať ľahko, tak ako aj vysporiadanie sa s neverou nie je jednoduché. Znovuzískanie dôvery môže trvať dlho a partner, ktorý ju raz stratil, si musí skutočne zaslúžiť, aby sme znova začali veriť. A dôverovať nikdy nebudeme tak ako predtým, pretože kto raz naštrbí jej krehkú štruktúru, veľmi ťažko ju obnoví. Ak sa však rozhodnete znova veriť, nemali by ste partnerovi zlyhanie vyhadzovať na oči pri každej hádke.
Nie vždy je však odpustenie a začatie "od nuly" možné. Ak viete, že to nedokážete, nemá to zmysel. Čím hlbšia je rana, tým ťažšie sa hojí a niektoré sa nedokážu zahojiť nikdy. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára