Oficiálne otvorený od 13.11.2010

Kedy odpustiť mužovi neveru?

Vraj sme sa monogamnými nenarodili, ale docielila to naša výchova. A možno preto sa na neveru pozeráme rozdielnou optikou. Kým niektoré z nás by nevedeli mužovi odpustiť ani jedno zahnutie, iné by sa pri jednom pošmyknutí predsa len uľútostili. Do ktorej z týchto skupín patríte vy?
Jeden úlet
Vraví sa, že je lepšie, ak o nevere vôbec nevieme a nikdy sa ani nedozvieme. Najmä, ak sa stala raz, v tichosti a nezanechala badateľné zmeny vo vzťahu. V každom prípade, život to občas zariadi sám a bolestivá pravda si nájde cestu i k nám. Vtedy zväčša prichádza sklamanie, plač a mnoho otázok súvisiacich s budúcnosťou vzťahu. Odpustiť či neodpustiť?

Po prvotnom šoku chce nejedna žena zbaliť kufre mužovi a poslať ho do večných lovísk. Mnohé to dokonca aj spravia, pretože ich zásady a ich "ja" sú im prednejšie. No niektoré potrebujú čas, aby si premysleli, čo bude ďalej a časom sa postupne povznesú nad mužovým prehreškom. Veď častokrát sú v hre deti, majetok a peniaze.
Na druhej strane, jednorazové chvíľkové pošmyknutie mohlo vzniknúť na základe nefunkčnosti vzťahu a nikto z partnerov ich nechcel vidieť a riešiť. Nie je to ospravedlnenie, ale ten lepší prípad. Horšie bývajú tie, kedy sa muži skrývajú za alkohol, či za ženu (lebo na vine je vždy len tá druhá strana, to ona ich zviedla a oni sa nevedeli brániť) či iné, málo dôveryhodné záplaty. Otázkou však je, že ak to spravil raz, nespraví to znova?
Chorobný prelietavec
Zrejme poznáte aj vy takého muža vo svojom okolí. Ja niekoľkých, niektorí sú ženatí a majú dokonca dospelé deti. Vernosť im nikdy nebola po srsti a nikdy sa jej nedržali. Už ako mladoženáči behali za sukňami a to im zostalo doteraz. Voľakedy im na balenie mileniek stačil šarmantný úsmev, dnes si svoj vek kompenzujú drahými autami.
Čo je však horšie, že ich manželky im slepo tolerujú druhý život. Nevadí im, že sa vrátia neskoro v noci a cítiť na nich ženský parfum, niekedy im slečna venuje cucflek na krk, alebo sa nečakane vyberú na "víkendovú služobku" - a to všetko je v poriadku. Ak nechcete žiť takýto život a byť tieňom svojho muža, dobre si rozmyslite, či ho chcete po svojom boku...

Zopár rád, ktoré snáď pomôžu
Nie je nevera ako nevera a ak máte pocit, že váš partner sa ozaj snaží a úprimne ho to mrzí, môžete spoločne pracovať na tom, aby ste to prekonali. No spravte si aj vy jasno v tom, či mu budete vedieť odpustiť a nebudete mu celý život vyčítať túto chybu. Treba si uvedomiť, že čo sa stalo, sa už neodstane, a preto pozerajte do budúcnosti, nie do minulosti. Ak si však myslíte, že to sami dvaja nezvládnete, navštívte spoločne partnerskú poradňu.
Pokiaľ sa vášmu mužovi stala nevera opakovane, tu treba ozaj zvážiť, či to stojí za vašu námahu a čas, ktorý môže byť neskôr aj tak k ničomu. Niekto sa žiaľ zo svojich chýb neučí a niekto ich dokonca ani za chyby nepovažuje. Preto je dobrý dialóg zoči-voči, aby ste si ujasnili pojmy a dojmy. Pokiaľ budú vaše názory podstatne odlišné než partnerove, ukončite váš vzťah raz a navždy. Ušetríte sa tak minimálne o ďalšie sklamanie, drahocenný čas a kopec nervov.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára