Oficiálne otvorený od 13.11.2010

Máte predpoklady pre neveru?

Predstavte si nasledujúcu situáciu - váš partner príde domov a skrúšene povie: “Bol som ti neverný, ale ja za to fakt  nemôžem, mám to skrátka v génoch.“  A nebude až tak ďaleko od pravdy.  Možno  nemáme neveru zakódovanú priamo v génoch, ale výchova, temperament, charakter a  riskantný životný štýl nás môžu pri nevhodnej kombinácii   a za priaznivých okolností, ktoré poskytnú príležitosť  k nevere, zviesť veľmi rýchlo na krivé chodníčky.

Z výchovy je nebezpečný pre  mužov príklad otca, pre ženy príklad matky.  Aj keď budú neveru otca alebo matky bytostne odsudzovať a tvrdiť, že práve preto sa ničoho takého  v živote dopustiť nedokážu, opak je pravdou. Podľa štatistiky 70% z nich, možno s výčitkami svedomia, avšak nakoniec predsa len na vlastnej koži pochopí, čo ich rodičov viedlo k nevere. 
Príliš temperamentní?
Druhým rizikovým faktorom je temperament. Ak je človek veselý, bujarý  a plný  chuti do života, s vysokými sexuálnymi nárokmi, to ešte neznamená, že musí byť  bezpodmienečne neverný, avšak   v spojení s príliš lenivým  a sexuálne chladným partnerom riziko nevery hrozivo narastá. 
Choďte na to filozoficky
Ak sa k tomu ešte pripoja charakterové nedostatky, ako chýbajúci zmysel pre zodpovednosť, nedostatok sebaovládania, sebakontroly, priveľká sebaláska, narcizmus,  citová otupenosť, alebo  paradoxne filozofický prístup k životu, v  zmysle, že láska nemá byť vlastnícka, je takmer 100%-ná istota, že pri vhodnej príležitosti príde  k nevere.  
No a potom samotný životný štýl.  Riskantné sú služobné cesty, dlhodobá   odlúčenosť od partnera, bohémske správanie za prítomnosti  alkoholu,  pracovné prostredie  s lákadlami v podobe  príliš  príťažlivých kolegov či kolegýň, ktorí vám lichotia a ochotne venujú časť  svojho voľného času, pridlhá pracovná doba... 
Sme ľudia a svoje pudy ovládame
To všetko  sú  predpoklady k nevere,  ktoré sami osebe nemusia nič znamenať, avšak  ak sa spojí viacero z nich,  môže to byť pre vašu vernosť  v partnerskom živote krajne nebezpečné.   Našťastie je človek tvor inteligentný a už inštinktívne tuší,  čomu sa má vyhýbať, ak nechce svojim pudom podľahnúť. 
Otázne však zostáva, či trebárs  po 20 rokoch ťažkej manželskej driny to naozaj nechce.  No a tento predpoklad k nevere – chcieť byť neverný,  je  naozaj predpoklad zo všetkých najriskantnejší  a najmenej ovládateľný.  Ak máte aj ten, ste pre partnerskú vernosť beznádejné stratený.

1 komentár:

  1. Pekný článok, aj tu je nieco zaujimave nevera no podla mna je nevera koniec, finito, ziadne druhe sance

    OdpovedaťOdstrániť